'de melancholie van een gewenste orde'

Maandag 3 september 2012 in LantarenVenster: K o p f k i n o wordt Matthijs van Dijk ondervraagd door Leon van Geest. Zaal open 19.00 u Start Kopfkino 19.30 u Aanvang hoofdfilm 21.00 u.

Misschien net terug van vakantie kunt u op 3 september mediterraan nagenieten op de nieuwe Kopfkino-locatie LantarenVenster met ‘La Piscine’. La Piscine. Een broeierige speelfilm, doorspekt met melancholie en onuitgesproken verlangens, die zich afspeelt rondom een zwembad bij een villa aan de Côte d’Azur, nabij Saint-Tropez. Deray’s zevende speelfilm uit 1968 was meteen een hit in Frankrijk. Niet in de laatste plaats door de hoofdrolspelers Romy Schneider en Alain Delon.

Kopfkino
Voorafgaande aan de film wordt Matthijs van Dijk geïnterviewd door Leon van Geest: 'chaos reigns', ofwel: 'de melancholie van een gewenste orde'. Van Dijk toont in dit vraaggesprek welke relevantie 'La Piscine'  nog altijd heeft in de discussie over verantwoordelijkheden die de ontwerper, de producent en ook de consument dragen. Deze film geeft sowieso een treffend beeld van het menselijk individueel verlangen en het onvermogen hiermee om te gaan.
Welke psychologische fenomenen intrigeren Van Dijk, expliciet gemaakt in films van onder andere Tarkovsky, Pasolini, Von Trier, Haneke, Seidl, Dumont en Deray? Van Dijk en Van Geest speuren naar de oorsprong van ons menselijk handelen en de wijze waarop producten, diensten en beleid dat handelen articuleren.

Matthijs van Dijk is hoogleraar aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en tevens directeur van KVD reframing, een bureau dat onder andere onderzoek verricht naar toekomstwaarden. Uitkomsten van reframing-onderzoek kunnen leiden tot nieuwe, betekenisvolle producten, diensten en beleid. Van Dijk was ook scout van de recente Rotterdam Designprijs. Van zijn hand en die van collega Paul Hekkert is het boek ‘Vision in Design’ (juli 2011).

Ook in deze Kopfkino houden wij rekening met een podiumgesprek van ruim 45 minuten. De hoofdfilm gaat van start om 21:00 uur.
Let op: maandag 3 september 2012, inloop vanaf 19.00 uur, aanvang programma: 19:30 uur. Toegangsprijs voor leden van Kopfkino, de filmclub van Designplatform Rotterdam: 7 euro. Word direct lid of continueer uw lidmaatschap door bij de kassa uw visitekaartje of uw contactgegevens achter te laten. Reserveren: 010 277 22 77 Gereserveerde toegangsbewijzen haalt u, na inschrijving, uiterlijk een half uur van te voren af.

Wij zien uit naar uw komst!
Matthijs van Dijk en Leon van Geest, Marijke de Bie, en de heren Deckers, Kars en Verweij (kwartiermakers Designplatform)

news

© Reframing Studio