Nierstichting start campagne Grip op zout

Niernieuws besteed aandacht aan het door KVD reframing ontworpen Zoutboek:

Met de overhandiging van het eerste Zoutboek aan Trijntje Kok, diëtist in het UMC Groningen, gaf de Nierstichting tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen de aftrap voor de campagne Grip op Zout. Met deze campagne wil de Nierstichting het zoutgebruik bij nierpatiënten en mensen met een verhoogd risico op nierschade terugdringen.

Naast een dringende oproep aan de minister van VWS om wettelijke maatregelen in te voeren om het zoutgehalte in bewerkte voedingsproducten te verlagen, biedt de Nierstichting met het Zoutboek zorgverleners én patiënten een instrument om het eetgedrag te veranderen.

Het Zoutboek laat zien hoeveel zout een bepaald voedingsproduct bevat. Het helpt diëtisten om patiënten inzicht te geven in hun zoutgebruik en zo grip op zout te krijgen. '80% van het geconsumeerde zout is afkomstig uit bewerkte voedingsproducten, hier kan de grootste winst worden behaald. Minder zout eten begint met weten waar zout in zit,' aldus Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting.

Het Zoutboek is gebaseerd op een idee van Trijntje Kok, diëtist nierziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het kwam tot stand met de inbreng van diëtisten, wetenschappers en patiënten. Ondersteunende middelen zoals een Kruidenwijzer, Zoutwijzer, Zoutstickers, Zouthanger en een Grip-op-Zout folder helpen  nierpatiënten om ook in de thuissituatie hun zoutgebruik te verminderen.

Alle diëtisten werkzaam in de nefrologie en cardiologie ontvangen van de Nierstichting kostenloos een Zoutboek. Professionals buiten deze beroepscategorieën kunnen het Zoutboek met een pakket aan ondersteunende middelen bestellen bij de Nierstichting voor €75 per exemplaar inclusief verzendkosten.

 

Link naar onderstaand artikel op NU.NL

Met de overhandiging van het eerste Zoutboek aan Trijntje Kok, diëtist in het UMC Groningen, gaf de Nierstichting de aftrap voor de campagne Grip op Zout.

Met deze campagne wil de Nierstichting het zoutgebruik bij nierpatiënten en mensen met een verhoogd risico op nierschade terugdringen.

Naast een dringende oproep aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wettelijke maatregelen in te voeren om het zoutgehalte in bewerkte voedingsproducten te verlagen, biedt de Nierstichting met het Zoutboek zorgverleners én patiënten een instrument om het eetgedrag te veranderen.

Het Zoutboek laat zien hoeveel zout een bepaald voedingsproduct bevat. Het helpt diëtisten om patiënten inzicht te geven in hun zoutgebruik en zo grip op zout te krijgen.

"80 procent van het geconsumeerde zout is afkomstig uit bewerkte voedingsproducten, hier kan de grootste winst worden behaald. Minder zout eten begint met weten waar zout in zit", aldus Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting.

news

© Reframing Studio