Temstem-app winnaar Rotterdam designprijs 2013

De internationale jury heeft de ‘temstem’-app van Reframing Studio en Parnassia Groep unaniem gekozen als winnaar van de Rotterdam designprijs 2013. De prijs ter waarde van 15.000 euro is zojuist in Museum Boijmans Van Beuningen uitgereikt door Barbera Wolfensberger, boegbeeld van de topsector Creatieve Industrie. De Rotterdam design Publieksprijs 2013, ter beschikking gesteld door Het Nieuwe Instituut, ging met 3662 stemmen diezelfde avond naar het project Dynamische Instapinformatie van Edenspiekermann, STBY, ProRail en NS Reizigers. De tentoonstelling over de Rotterdam designprijs 2013 is nog tot en met 9 februari te zien.

‘temstem’
Temstem is een app voor smartphones en tablets die de gebruiker, door middel van taalspellen in staat stelt de stemmen in zijn hoofd actief te onderdrukken. Naast zijn afleidende kwaliteit kan de app ook therapeutische effecten op de langere termijn hebben. De app stelt gebruikers in staat hun probleem direct aan te pakken en controle te nemen. De app is geen vervanging van de psychiater of medicijnen, maar biedt een vernieuwend en effectief middel voor zelfhulp aan degenen die aan deze psychose lijden.

Uit het jurystatement
‘De jury is van mening dat ‘temstem’ een briljant voorbeeld is van de impact die design kan hebben op echte problemen. Het gezamenlijk onderzoek van gezondheidsprofessionals van de Parnassia Groep en de ontwerpers van Reframing Studio resulteerde in een actuele tool die een grote impact kan hebben op het leven van zijn gebruikers. De app pakt een probleem aan in een van de belangrijkste aandachtgebieden van het hedendaagse design, de gezondheidszorg, en doet dat met de nieuwste media. De internationale jury is het unaniem met scout Caroline Hummels eens dat temstem een exemplarisch product is op het snijvlak van onderzoek en design, en daarom kent ze het de Rotterdam designprijs 2013 toe.’

Internationale jury
De internationale jury van de Rotterdam designprijs 2013 bestaat uit Caroline Baumann, directeur van Cooper-Hewitt, National Design Museum (New York), de Britse architectuur en design criticus van de Financial Times Edwin Heathcote en Virginia Tassinari, assistent professor social spaces aan MAD Faculty in Genk. Designcriticus Max Bruinsma is juryvoorzitter.

Rotterdam design Publieksprijs
De Dynamische Instapinformatie van Edenspiekermann, STBY, ProRail en NS Reizigers kreeg de meeste stemmen van publiek. Met behulp van een 150 meter lang LED scherm waarop ondermeer duidelijk wordt waar treindeuren stoppen, hoe druk het is in verschillende treincoupés en waar de eerste en tweede klas zijn, wordt instappen nog eenvoudiger.

Succesvolle editie
De tentoonstelling met de winnaars en de overige genomineerden is nog te zien tot en met zondag 9 februari. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling de winnende ‘temstem’-app uit proberen en ervaren hoe het is als je stemmen in je hoofd hoort. De Rotterdam designprijs 2013 beleeft een succesvol jaar. Tot op heden bezochten vele tienduizenden mensen deze tentoonstelling. In totaal brachten 16.000 mensen online en in de tentoonstelling hun stem uit voor de Rotterdam design Publieksprijs.

Partners
De Rotterdam designprijs 2013 wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut. De Rotterdam designprijs 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur. De volgende editie van de Rotterdam designprijs vindt plaats in 2015.

news

© Reframing Studio